با توجه به پیشرفت علم پزشکی، روشهای نوینی برای درمان و تشخیص بیماریها مورد استفاده قرار میگیرند، که یکی از این روشها لاپاراسکوپی است. این روش جراحی یکی از روشهای بررسی دقیقتر اندامهای تناسلی، شکم و دستگاه گوارش است که میتواند برای تشخیص شرایط گوناگون پزشکی و نمونهبرداری از بافت مورد آزمایش، استفاده میشود. در حقیقت اگر میخواهید درباره لاپاراسکوپی بیشتر بدانید ، لاپاراسکوپی نوعی جراحی است که به جراح این امکان را میدهد تا بدون ایجاد برش عمیق، به درون بدن شما نگاه کند. اگر شما قصد انجام این عمل را دارید اما اطلاعات کافی درباره آن ندارید، بهتر است تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
درباره لاپاراسکوپی چه میدانید؟
لاپاراسکوپی یکی از روشهای جراحی است که در آن برای دسترسی به اندامهای داخلی بدن، خبری از ایجاد برشهای بزرگ در پوست نیست. همچنین این روش جراحی که اصطلاحاً از آن به عنوان «جراحی کم تهاجمی» یا «جراحی سوراخ کلید» یاد میشود، روشی بسیار کاربردی و مفید برای ناحیه لگن و شکم است.
در لاپاراسکوپی برای انجام جراحی از وسیلهای به نام لاپاراسکوپ استفاده میشود. لاپاراسکوپ یک لوله کوچک است که یک دوربین و منبع نور دارد و تصاویری از درون لگن و شکم را روی یک مانیتور مستقر در اتاق جراحی، نمایش میدهد. در این روش، جراح لاپاراسکوپ برای دسترسی به اندامهای داخلی بدن، برشهای کوچکی را در پوست ایجاد میکند.
در لاپاراسکوپی، جراح در نزدیکی ناف یک برش کوچک ایجاد میکند که به طور معمول طول آن نیم سانتیمتر یا کمتر است. سپس از محل برش زده یک لوله نازک و بلند مجهز به دوربین را وارد بدن شما میکند که به این لوله لاپاراسکوپ گفته میشود.
در نتیجه دوربین تصاویر را از داخل بدن به یک مانیتور ویدئویی که در اتاق عمل قرار دارد، ارسال میکند. این کار به جراح اجازه میدهد تا داخل بدن شما را با دقت بررسی و مشاهده کند. گاهی امکان دارد جراح یک یا دو برش کوچک دیگر را نیز در شکم شما ایجاد کند تا ابزار جراحی مخصوصی را وارد شما کند. جراح با کمک این ابزارها، میتواند نمونههایی از بافت را برای بررسی علائم بیماری (بیوپسی) خارج کند.
تفاوت جراحی باز با لاپاراسکوپی در چیست؟
حین عمل لاپاراسکوپی درست مانند جراحی باز، جراح از یک سری وسایل برای درمان بعضی بیماریها استفاده میکند؛ اما تفاوت این دو نوع جراحی، در چگونگی انجام این کار است. به لاپاراسکوپی «جراحی سوراخ کلید» یا «جراحی کم تهاجمی» میگویند؛ زیرا نسبت به جراحی باز به برشهای کوچکتری نیاز دارد. همچنین در جراحی لاپاراسکوپی از برشهای کوچکتری استفاده میشود که این برشها مزیتهای زیر را دارند:
- اقامت کوتاهتر در بیمارستان
- درد کمتر
- بهبودی سریعتر و اسکارهای کوچکتر
از عمل لاپاراسکوپی برای چه کاری استفاده میشود؟
لاپاراسکوپی نه تنها یکی از روشهای جراحی است، بلکه با کمک آن میتوان بیشتر بیماریها و مشکلاتی که در ناحیه شکم و لگن اتفاق میافتند، را تشخیص داد. از جمله شرایطی که میتوان از لاپاراسکوپی برای آنها استفاده کرد، موارد زیر هستند:
- درمان و بررسی بیماریهای مرتبط با سیستم تولید مثل زنان
- درمان و بررسی شرایطی مانند چاقی که بر سیستم گوارشی اثر میگذارد. (به صورت جراحیهای اسلیو معده، بای پس معده و…)
- درمان و بررسی شرایطی که سیستم تناسلی و ادراری مردان را تحت تأثیر قرار میدهد.
- عمل لاپاراسکوپی برای تشخیص علت علائم ایجاد شده در ناحیههای شکم یا لگن نیز استفاده میشود. به طور معمول این روش جراحی زمانی انجام میشود که آزمایشهای تصویربرداری مانند سونوگرافی، اشعه ایکس و اسکن MRI اطلاعات کافی برای تشخیص ارائه نکرده باشند. البته در بعضی موارد امکان دارد، درد شکم شما به علت یبوست باشد که درباره این موضوع باید با پزشک خود مشورت کنید. از دیگر مواردی که این روش کم تهاجهی در آنها مورد استفاده قرار میگیرد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمان بیماریهای گوارشی
- درمان اختلال و درد در کیسه صفرا
- درمان اختلالات ادراری
- بررسی و درمان بیماری التهابی لگن (PID)
- درمان و بررسی بیماریهای کبدی
- برداشتن رحم، لولههای فالوپ یا تخمدانها
- درمان یا تشخیص آندومتریوز
- حذف یا تشخیص کیست و تومورهای تخمدان
- ارزیابی ناباروری زنان
- درمان حاملگی خارج رحمی
- برداشتن بخشهایی از روده یا کیسه صفرا
- برداشتن نمونه بافت کوچک (بیوسی)
- جستجو برای دلایل درد لگن یا شکم
چرا به لاپاراسکوپی نیاز دارم؟
برای انجام عمل لاپاراسکوپی دلایل زیادی وجود دارد. برای مثال هنگامی که فرد درد یا نشانههای دیگری در ناحیه لگن و شکم خود دارد و آزمایشها و تصویر برداریها نتوانستهاند علت آن را تشخیص دهند، لاپاراسکوپی در اصفهان روشی است که میتواند به تشخیص آن کمک کند. همچنین کسی که به سرطان مبتلا است، کادر درمان برای اینکه بدانند آیا سرطان به سایر بخشهای بدن او سرایت کرده است یا نه، از عمل لاپاراسکوپی استفاده میکنند.
مزایای لاپاراسکوپی
جراحی لاپاراسکوپی برای قسمتهایی که قابل انجام است، در مقایسه با جراحی باز مزیتهایی دارد، از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کوتاه بودن مدت زمان بستری در بیمارستان
- بعد از جراحی لاپاراسکوپی ریکاوری سریعتر انجام میشود.
- احساس خونریزی و درد کمتر است.
- به علت برشهای کوچک، جای زخم کمتر است و در بیشتر موارد جای زخم به صورت کامل از بین میرود.
آیا لاپاراسکوپی عوارض دارد؟
لاپاراسکوپی نیز مانند هر روش درمانی دیگر میتواند معایبی داشته باشد. از هر ۱۰۰۰ نفر یک نفر امکان دارد دچار مشکلات زیر شود:
- لاپاراسکوپی ممکن است سبب آسیب رسیدن به اندامهایی مانند مثانه و روده شود. در نهایت میتواند عملکرد صحیح آنها را مختل کند.
- امکان دارد در طول این جراحی، یکی از شریانهای اصلی آسیب ببینند.
- استفاده از کربن دی اکسید در طول جراحی ممکن است موجب ایجاد عوارضی مانند ورود حبابهای گاز به رگها شود.
- در لاپاراسکوپی نیز مانند سایر روشهای جراحی ممکن است بیمار به داروی بیهوشی واکنش آلرژیک نشان دهد.
- امکان دارد در ورید لخته خون ایجاد شود که به طور معمول این مسئله در یکی از پاها اتفاق میافتد که در نتیجه موجب انسداد یکی از رگهای خونی ریه میشود.
- خونریزی از بخشهای برش خورده
- عفونت
البته این عوارض بسیار کم اتفاق میافتند و در بیشتر مواقع با مراجعه به یک جراح لاپاراسکوپی باتجربه و ماهر، مشکلی برای بیمار پیش نمیآید.
در چه شرایطی باید پس از لاپاراسکوپی سریعا به بیمارستان مراجعه کرد؟
در تمامی جراحیها از جمله لاپاراسکوپی، هنگام بروز برخی علائم باید فورا برای رفع آن به پزشک مراجعه کنید. از جمله این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شدیدتر و بدتر شدن درد
- هنگامی که در شانههای خود احساس درد میکنید.
- اگر در زمان خروج ادرار، درد یا مشکلات دیگری برای شما به وجود آید.
- هنگامی که خونریزی شما بیشتر شده و متوقف نشود.
- درجه حرارت یا تب بدن شما بالا باشد.
- و هر علائم دیگری که ممکن است شما را بابت آن نگران کند.
زمان طبیعی نقاهت پس از انجام لاپاراسکوپی چقدر است؟
به طور معمول دوره نقاهت با توجه به بیمار و جراحی متفاوت است؛ اما اغلب بیماران یک هفته پس از جراحی به داروهای مسکن نیاز دارند. بهتر است به مدت ۴ تا ۶ هفته از رابطه جنسی، دوش گرفتن، ورزشهای شدید و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید. در برخی مواقع بیشتر بیماران پس از گذشت دو هفته تصمیم میگیرند، سر کار بروند؛ اما این مسئله زمانی بدون ایراد است که شرایط کاری بیمار از نظر فیزیکی سخت نباشد.
سخن پایانی
جراحی لاپاراسکوپی یکی از روشهای جراحی است که در آن جراح برای تشخیص علائم بیماری یا انجام جراحی، برشهای کوچکی در ناحیه لگن و شکم ایجاد میکند. این نوع جراحی مزایایی مانند سریع بودن دوره ریکاوری، کوتاه بودن مدت زمان اقامت در بیمارستان، از بین رفتن جای زخم، درد کمتر و… دارد. نکته قابل توجه این است، که این روش جراحی معمولا عوارضی ندارد، اما در مواقعی سبب ایجاد عفونت، آسیب به روده یا مثانه یا یکی از شریانهای اصلی و… میشود که این عوارض بسیار نادر هستند. شما برای انجام این عمل میتوانید به مطب دکتر مریم افقهی مراجعه کنید. دکتر افقهی با تجربه و مهارت بالایی که دارند میتوانند انواع عمل لاپاراسکوپی مانند خارج کردن رحم، خارج کردن کیست تخمدان و لاپاراسکوچی نازایی را به خوبی انجام دهند. برای انجام این عمل، کافی است به دکتر افقهی اعتماد کنید